perjantai 29. elokuuta 2014

Syksyn suunnitelmia osa 2

Tänään Opinlakeuden oppilaitosten rehtoreita, opinto-ohjaajia ja muita toimijoita kokoontui Ilmajoen lukion uusiin, viihtyisiin tiloihin suunnittelemaan ja kehittämään Opinlakeuden toimintaa. Yhteisen esityksen jälkeen alueellisten ryhmien oli aika kokoontua ja pohtia tarkemmin oman alueensa tarpeita.
Jokilarvan alueeseen kuuluu Ilmajoen, Jalasjärven, Kurikan, Kauhajoen sekä Teuvan toisen asteen oppilaitokset. Edellisen lukuvuoden lopulla yhdistettiin kolme aluetta yhdeksi ja nyt oli aika miettiä yhteisiä koulutuksia ja toimintaa.

Lukuvuoden 2014 - 2015 aikana Opinlakeus järjestää Opinpaletin koulutuksia Moodlesta, sosiaalisesta mediasta ja niin edelleen. Opinlakeuden Virtuaalivalmentajan koulutuksia voi yksittäiset opettajat, oppilaitokset tai useammat oppilaitokset yhdessä räätälöidä Virtuaalivalmentajan kanssa. Kiireisemmät voivat tutustua Virtuaalivalmentajan blogiinkin.

Sähköiset oppimateriaalit ja lähestyvät sähköiset ylioppilaskokeet muuttavat oppitunteja, se on selvä. Opetusteknologiaa käytetään ja opettajat joutuvat miettimään erilaisia pedagogisia ratkaisuja jottei teknologia liiaksi määräisi miten opiskellaan.

Oman e-Tiedon lähteillä-hankkeemme toisella puoliskolla opettajat jatkavat erilaisten ohjelmien ja laitteiden kokeiluja opiskelijoiden kanssa. Chromebookit ovat ahkerassa käytössä oppitunneilla, sähköinen varaussysteemi toimii, blogeja käytetään opetuksessa, tablettien soveltuvuutta tutkivat niihin perehtyneet opettajat. Pilvipalveluja käytetään erilaisten tiedotteiden jakeluun.

Omalla italian kurssillani Moodle on - jälleen - yhtenä työkaluna. Kielten opiskeluun tuo lisämausteita Internet lukuisine sivuineen. Aina löytyy uutta, mutta yhtenä ongelmana onkin ajan puute. Onneksi se yhdistää saman aineen opettajia ja esimerkiksi Facebookin ryhmistä saa erittäin arvokkaita vinkkejä. Kannattaa verkostoitua, kysellä ainekollegoilta ja myös eri aineiden opettajilta. Opiskelijoiden taitojakin kannattaa hyödyntää. Näissä asioissa opiskelijat voivat olla meitä edellä, mutta joissakin TVT-asioissa heillä on yllättäviäkin puutteita osaamisessa.

Lukuvuoden 2014 - 2015 kuluessa pitänee myös päivittää TVT-strategiaa oman lukion osalta, ainakin mitä tulee sähköisiin kokeisiin. Kaupungin TVT-strategia on juuri päivitetty mutta sen jälkeen on tapahtunut jo paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti