perjantai 30. toukokuuta 2014

Samsung Galaxy Note 10.1. opetuksen apuna



Luonnontieteissä kokeilulaitteeksemme valikoitui useammallekin opettajalle parhaaksi katsomamme Samsungin Android tabletti, johon kuuluu kynä. Kynä kulkee laitteen mukana sen taustaan sijoitetussa kolossa ja kynäohjauksella voidaan toteuttaa monia toimintoja, joihin sormiohjaus on liian kömpelö.

Kynä toi todella mukanaan selvästi lisää tarkkuutta, joka totta kai hyödyksi kaikessa käytössä. Erityisesti matemaattisten aineiden opetuksessa käytännölliseksi osoittautui kynällisen mallin mukana tuleva, sisäänrakennettu ohjelma, joka tunnistaa matemaattiset kaavat ja symbolit automaattisesti. Olen käyttänyt laitetta menestyksellä esimerkiksi lyhyen matematiikan tehtävien ratkaisujen esittämiseen.

Voin kirjoittaa vaikkapa yhtälönratkaisun vaiheet riveittäin kynällä kosketusnäytölle dokumenttikameran alla. Kun rivi on valmis, osaa laite muuntaa sen minun käsialastani luettavaan muotoon silmänräpäyksessä. Tehtävän käsittelyn päätteeksi voin siirtää valmiin, siistin ratkaisun kuvana vaikkapa pilvipalvelun kautta opiskelijoille. Rajoitteena tässä toiminnossa on, että ratkaisut on syytä muuntaa kaavaeditorimuotoon riveittäin. Koneen kyky ei riitä tunnistamaan kokonaista ratkaisua ja jakamaan sitä riveille oikein.

Myös kemian reaktioyhtälöt muokkaantuvat käsin kirjoitetusta kaavaeditorimuotoon yhtä kätevästi, kun vain malttaa tehdä muunnon riittävän pienissä paloissa. Verrattuna perinteisen, esim. WORD:in kaavaeditorin käyttöön uskalla väittää ratkaisujen syntyvän noin neljäsosassa ajasta ja vielä vähemmällä vaivalla. Käytännössä siis tämä tapa onnistuu myös opetustilanteen kestäessä käytettäväksi, kun kaavaeditoriratkaisut on toteutettava valmiiksi ennakkoon. Laitteesta tulee näin opetuslaite eikä opetuksen valmistelulaite. Tämä ominaisuus tulee siis erityisen arvokkaaksi avuksi juuri minulle, jolla on opetusta sekä kemiassa että matematiikassa.

Olen hankkinut laitteeseen myös sparkvue – ohjelmiston muutaman euron hinnalla. Sparkvue on koulussamme jo vuosia käytetyn Pasco Scientificin tuottaman Datastudio –ohjelmiston uudistettu ”kevytversio”. Ohjelmisto ymmärtää kaikkien PasPort –mittalaitteiden ja anturien signaalit, joten sen avulla voidaan käyttää koulun jo  olemassa olevaa laitekantaa, jota on aiemmin seudullisessa oppimiskeskushankkeessa hankittu tuhansilla euroilla. Näin aiemmalle investoinnille saadaan lisäkäyttöä ja lisävuosia. Ohjelmiston logiikka poikkeaa huomattavasti Datastudio –ohjelmistosta, mutta on hyvin identtinen uudemman Capstone –ohjelmiston kanssa. Olemmekin uudistamassa lisenssimme koulun kiinteille koneille Capstone –lisenssiksi.

Näiden erityisesti opettamiini aineisiin liityyvien ominaisuuksien lisäksi olen käyttänyt laitetta toki esim. kokeiden ja vierailujen taltioimiseen, tiedonhakuun, viestittelyyn ja moneen muuhun perustoimintoon, jotka lienevät kaikilla laitteisiin vähänkin perehtyneille tuttuja.

Laite on hintavampi, kuin perusmallin tabletit, jotka ajavat asiansa tiedonhakulaitteina erinomaisesti, mutta erityisesti ohjauskynän ja sen mukana tulevien ohjelmien avulla laite kyllä haukkuu hintansa mennen tullen ja vielä palatessakin. Alla oleva kuva koeasetelmasta on luonnollisesti napattu "Sampalla" myös.

 Tuomas Yli-Kokko, Kemian ja matematiikan lehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti