perjantai 23. toukokuuta 2014

Chromebookit oppikirjoina GE1-kurssilla

Kuten edellisestä kirjoituksestani kävi ilmi, käytän e-Opin sähköisiä oppikirjoja lukion oppikirjoina. Tänä vuonna olen ottanut sähkökirjat käyttöön kursseilla bi1, bi2 ja ge1. Ensi syksynä otan todennäköisesti käyttöön vastaavat kirjat lisäksi kursseilla bi3 ja ge2.

Koska sähköistä kirjaa ei voi käyttää ilman lukulaitetta, käytännössä kaikki kurssin opiskelijat tarvitsevat jonkinlaisen tietokoneen jokaisella oppitunnilla. Lukiolaisten omat tablettitietokoneet ja harvemmin pikkukannettavat yleistyvät jatkuvasti, mutta havaintojeni mukaan n. 30 opiskelijan ryhmästä edelleen keskimäärin viidellä on ollut oma laite mukana. Loput ovat tässä viimeisessä jaksossa käyttäneet ge1-kurssilla lähes joka tunnilla koulullemme tvt-hankkeen rahoituksella hankittuja Acer Chromebook-pikkukannettavia.

Koneet toimivat koulumme wlan -verkossa pääpiirteittäin hyvin, vaikkakin silloin tällöin joku kone ei yhdistä verkkoon. Koneita säilytetään käytävässä olevassa peltikaapissa, josta opiskelijat tunnin alussa ne noutavat ja tunnin lopussa palauttavat. Käytäntö on toiminut kohtuullisesti, vaikkakin joskus latauspiuha unohtuu tarvittaessa kiinnittää.

Chromebookilla e-Opin kirjoista käytetään niiden perus- eli Peda.net -versioita, jotka toimivat tavallisessa nettiselaimessa. Peda.net on osoittautunut hyvinkin luotettavaksi alustaksi sähkökirjoille, nimittäin yhdelläkään e-Opin kirjojen kanssa pitämästäni jo yli 200 oppitunnista ei tähän asti ole jäänyt kirja käyttämättä siksi, että Peda.nettiin ei olisi saatu yhteyttä. Chromebook soveltuu Peda.netissä toimivan sähkökirjan alustaksi moitteettomasti. Kirjaan sisältyvien videoiden ja runsaiden kuvagallerioiden katselu onnistuu hyvin ja teksteihin integroituja verkkoaineistolinkkejä on kätevä hyödyntää. Myös tekstin tuottamien Chromebookin kunnollisella näppäimistöllä onnistuu hyvin, vaikkakaan laajoja tekstejä ei tunneillani ole tehtykään.

Puutteena sähkökirjakäytössä voi pitää näytön melko pientä kokoa ja siitä johtuvaa suurta alaspäin vierittämistarvetta tekstiä lukiessa. Tämä on huono puoli verrattuna iPadin aukeamiksi taitettuun tekstiin. Peda.netin hyvä puoli taas on oman kirjan muokkausmahdollisuus ja alustariippumattomuus. Samaa sähkökirjaa voi lukea niin kännykällä, tabletilla kuin isolla tietokoneellakin. Chromebookin hyväksi puoleksi on luokkakäytössä todettu myös hyvä akun kesto ja meluttomuus. Kertaakaan koneen akku ei ole kunnolla ladattuna loppunut kesken oppitunnin.

Olen testannut Chromebookia myös koulumme Saksan-vaihdon yhteydessä kuvien julkaisutyökaluna. Siinä yhteydessä tuli imi, että Chromebook ei korvaa kunnolla tehokkaampaa kannettavaa tietokonetta, koska sen teho ei oikein riitä kuvatiedostojen siirtämiseen. Usean megatavun kokoisten kuvien siirtämien kameran kortilta Chromebookiin kestää kymmeniä sekunteja/kuva eli on liian hidasta. Myös kuvien muokkaus on kömpelöä pilvipalveluun perustuvan ohjelman avulla. Sen sijaan tekstin tuottamiseen Googlen Drive-sovellusten avulla Chromebook sopii hyvin.

Simo T.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti