keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Diggaisko digikirjaa?


Latasin tablettiin, tietokoneelle ja ipadille fysiikan kertauskirjan.  Tietokoneelle ja kotiompulle lataaminen onnistui helposti, samaa ei voinut sanoa työkäytössä olevasta tabletista. Kirja oli kuitenkin kätevä käyttää, tykkäsin erityisesti siitä, että ratkaisut olivat helposti ja nopeasti saatavilla. Oppilaiden keskuudessa digi-kirja ei saanut suurta suosiota. Ohessa suora lainaus erään oppilaan mielipiteestä:
"Se digikirja oli suhteellisen hyvä kertauskirjaksi, sillä siinä oli kaikki mitä tavallisessa paperikirjassakin ja ennen kaikkea siinä oli myös ratkaisut, ettei tarvinnut ostaa kumpaakin erikseen. Säästi rahaa ihan kiitettävästi sillä e-kirja maksaa vielä pari euroa vähemmän kuin pelkkä kertauskirja ilman ratkaisuja. Sen käyttö kumminkin oli vähän hidasta, sillä väärä pyyhkäisy tabilla niin se heitti kirjasta pihalle ja piti etsiä uudestaan kohta missä mentiin. Henkilökohtaisesti tykkään käyttää enemmän paperikirjoja, koska niistä tulee enemmän ns "tekemisen meininkiä" tabilla kun ajautuu helposti nettiin. Siinä oli suht kätevä muistiinpanotoiminto, jos se olisi toiminut kunnolla koska sormella kirjoituksesta ei ainakaan mun kohdalla tullut oikein mitään"
Allekirjoitan tuon kommentin. Tietokoneella digi-kirjan käyttö oli helpompaa kuin tabletilla tai ompulla, jotka ainakin minun sormissani olivat liian herkkäliikkeisiä. Siitä huolimatta olen tilannut kustantajalta kaikkiin fysiikankursseihin ensi vuodeksi saatavilla olevat ilmaiset digi-versiot. Opukset  odottelevat nyt vain hetkeä, jolloin minulla on aikaa ladata ne koneelle. Yksi ensi syksyn tavoitteistani on kokeilla, mihin kirjat ja minä lopulta taivumme...

 Tablettia olen siis vasta opettelemassa käyttämään. Paljon ilmaista fysiikan materiaalia  englanniksi ladattavissa, mahdollisuus valokuvaukseen ja videointiin (jota kollega kokeili vaihtoviikon kurssillamme onnistuneesti), kuljetettavuus (tähtieteen retkillä testattua), hyvä kuvan laatu näytöllä, kätevä myös pelioppimisessa (SmartFeet toimi hyvin ja oli tosi hauskaa!), muistiinpanojen tekeminen, kalenteri… Paljon hyviä ominaisuuksia, joiden käyttöön pitää vain harjaantua ja se vienee tältä ei digi- natiivilta ainakin seuraavan lukuvuoden.

Marjo NuuttilaEi kommentteja:

Lähetä kommentti