torstai 23. lokakuuta 2014

Kahoot opetuksessa




Nettihän on piukassa erilaisia sovelluksia, joilla voi laatia pikaisen kyselyn vaikka pistariksi, opitun asian testaamiseksi ennen seuraavaan kokonaisuuteen siirtymistä, kokeen osaksi tai ihan vain oppituntia piristämään. Yksi näistä on Kahoot, parhaiten kuvallisen informaation pohjalta monivalinnoin vastattavaksi soveltuva visailutyökalu. Itse laadin ensimmäisenä molekyylien nimeämistä harjoittavan oppituntivisailun kemian ensimmäiselle kurssille. Kysymyksenä oli joko mihin ryhmään molekyyli kuuluu tai mikä on molekyylin nimi. Opiskelijat valitsevat omalla mobiililaitteellaan tai lainatulla tabletilla tai chromebookilla mielestään oikean neljästä vaihtoehdosta opettajan asettaman ajan puitteissa. Opiskelijan saamaan pistemäärään vaikuttaa oikeiden vastausten määrän lisäksi myös nopeus, joten reippaalla kilpailuvietillä varustetut pohjalaiset saa innostumaan aiheesta hyvinkin helposti.

Taustalla opettajan näkymä ja etualalla mobiililaitteen vastausnäkymä.
Osoitteessa  https://getkahoot.com/ voit helposti ja ilmaiseksi rekisteröityä kahoottien laatijaksi. Laatiminen on hyvin helppoa. Kysymysteksti kirjoitetaan sille varattuun tilaan ja kuvan saa lisättyä helposti raahaamalla. Tämän jälkeen syötetään vastausvaihtoehdot ja asetetaan vastausaika. Valmis Kahoot talletetaan sopivalla nimellä palveluntarjoajan serverille, josta sen voi toistaa vaikka miten monta kertaa. Kun haluat teettää Kahootin opiskelijoilla, avaat ja aktivoit (launch) valmiin visan. Tällöin Kahoot arpoo visalle yksilöllisen gamepin –tunnuksen. Tässä vaiheessa viimeistään laitat näyttösi näkymään tykillä, jotta opiskelijat näkevät tunnuksen. Opiskelijat kirjautuvat tunnuksen avulla sivulla https://kahoot.it/   ja valitsevat itselleen pelinimen (nickname), jolla heidät voi tunnistaa (jos käytät pistarina, ohjeista valitsemaan tunnistettava nimi). Opettajan näytölle alkaa ilmestyä osallistujien pelinimiä ja juokseva numero, joka kertoo osallistujien määrän. Kun tarvittava määrä on paikalla, voit käynnistää visan. Jokaisen kysymyksen vastausajan päätyttyä ohjelma kertoo viiden kärjen pisteissä ja visan loputtua voit selata vastauksia tarkemmin, niin oikeiden vastausten kuin vastausaikojenkin osalta.

Luomasi kahootin voit siis toistaa miten usein haluat. Voit asettaa kahoottisi myös julkiseksi tai käyttää jotain valmista julkista kahoottia, joita on reilut 494 tuhatta.

Kahoot on tarkoitukseensa erittäin helppokäyttöinen, selkeä ja mukaansa tempaava suorittajan näkökulmasta. Ainakin motivoiva ja vaihtelua tuova funktio sillä siis on. Vaivalleen saa myös mukavasti vastinetta. Kokeen osaksi en sitä ehkä käyttäisi, mutta pistarina kyllä. Erityisen hyvin se toimii opiskelijoiden välisenä leikkimielisenä kisana ja oman osaamisen tarkistusmenetelmänä. Minä tykkäsin ja aion käyttää jatkossakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti