sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Maailma on totta. On, on!Näillä suuren suomalaisen filosofin, Pelle Miljoonan sanoilla Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja johdatteli meitä tutustumaan maailmankaikkeuden rakenteeseen ja siitä aikoinaan vallinneisiin käsityksiin. Maailmankaikkeushan on tunnetusti mamman rusinapulla, joka laajenee uunissa. Pullan pinnalla pienet asbestipukuihin pukeutuneet muurahaiset, nimeltään esimerkiksi Einstein ja Newton mittailevat pullan pinnalla olevien rusinoiden paikkoja. He voivat selvästi havaita, että ihan kuin galaksit maailmankaikkeudessa, myös rusinat pullan pinnalla etääntyvät jatkuvasti toisistaan ja kauempana olevat rusinat etääntyvät suuremmalla nopeudella.

Lisäksi tiedämme että kaikki se, mitä löytyy etusormen päästä, kun sen on vetänyt sieraimestaan, on ydinjätettä. Ydinjätettä on nimittäin kaikki materia maailmankaikkeudessamme…paitsi vety. Kaikki muut alkuaineet ovat syntyneet ammoisina aikoina vety-ydinten liittyessä fuusioreaktiolla yhteen ja muodostaessa uusia atomeja kaukaisissa tähdissä.

Muun muassa tällaista opimme MAOL:n syyskoulutuspäivillä Seinäjoella viikonloppuna. Opimme toki myös miten keskioluttuopillinen liittyy maailmankaikkeuden massaan ja miten ollaan saamatta Nobelin palkintoa, mutta se onkin sitten ihan eri jutun aihe ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti