perjantai 7. marraskuuta 2014

Googlen lomakkeen (Forms) avulla kerättyjen vastausten automaattitarkistus: FLUBAROO ja Peda.net koealustana

Päätin tällä koeviikolla kokeilla sähköistä koetta niin, että opiskelijat vastaavat tietokoneella. Ensimmäisen kokeilun tein e-Opinbi1-kurssin kirjan mukana tullutta valmista käsitetehtävää hieman muokaten ja soveltaen Peda.netin työkaluilla. Peda.netin tehtävätyökalu on toimiva, mutta hieman kankea muokata, koska kysymykset vaihtoehtoineen pitää syöttää tekstinä hakasulkeissa olevien "tagien" kanssa. Homma onnistui kuitenkin kätevästi, kun lähdin liikkeelle valmiista pohjata, josta tehtävän osia kopioimalla ja vain kysyttyjä asioita muuttamalla sai kätevästä valmista. Peda.netin etu on se, että se pisteyttää tehtävät automaattisesti.

Toisen kokeilun päätin tehdä Googlen lomaketyökalun Formsin avulla, koska Marjo oli kehunut, että se toimi hyvin ja siihen saa liitettyä kuviakin tehtäviin. Ainut ongelma sen kanssa oli automaattipisteytyksen puute. Niinpä googlasin hieman ja löysin Googlen käyttäjien keskustelun, jossa kerrottiin Flubaroo-nimisestä Googlen taulukkolaskentaohjelman Sheets:in laajennuksesta.

Koetehtäväthän tehdään siis Google Lomakkeilla eri Froms:lla, mutta se tulostaa vastaukset automaattisesti Sheets:in taulukoksi. Tämä automaattitarkistusohjelma pitää siis asentaa Sheets:in laajennukseksi, ei kyselytyökalu Formsiin.

Asennus onnistuu helposti avaamalla Sheets ja valitsemalla ylälaidan Laajennukset-valikosta kohta Hanki laajennuksia. Avautuvassa laajennusvalikossa FLUBAROO -niminen laajennus tulee helposti heti näkyviin, koska se on hyvin suosittu. Jos se ei heti löydy, sen voi hakea nimellään etsintäkentällä. Tämän jälkeen vain hyväksytään sen asennus ja sen vaatimat oikeudet Google Driven käytössä.

Sitten suunnitellaan koe/tehtävät Formsilla ja tehdään itse lomaketta käyttämällä oikea malliratkaisu, joka automaattisesti tulee Formsin luomaan taulukkoon Sheetsiin. Tehtäviä laatiessa kannattaa rastittaa kohdat, jossa pakotetaan vastaajia kirjautumaan, tallettaa käyttäjätunnus ja sallia vain yksi vastauskerta. Lisäksi ensimmäisenä kysymyksenä kannattaa kysyä nimeä.

Jos käyttää tehtäviin kuvia, niihin liittyvät kysymykset joutuvat eroon kuvista, jos valitsee tehtävien satunnaisen järjestyksen, mikä ehkäisee lunttausta kokeessa. Tämän voi ratkaista laittamalla ennen ja jälkeen kuvatehtävän sivunvaihdon, jolloin kuva ja sen kysymykset pysyvät yhdessä satunnaisesta järjestyksestä huolimatta. Myös tehtävien sisällä vaihtoehtojen järjestys kannatta satunnaistaa, samasta syystä. Tämä ei haittaa automaattitarkistusta.

Jotta automaattitarkistus toimisi, kannattaa käyttää vain monivalintoja, joihin on yksi oikea vastaus tai yhden sanan kirjoitettuja vastauksia, joihin on vaihtoehtoiset sanat annettu tehtävän alussa. Flubaroo ei nimittäin osaa tunnistaa osittain oikeita vastauksia vaan antaa 0p, jos vastauskentän sisältö poikkeaa yhtään malliratkaisusta. Myös eri järjestyksessä olevat useat oikeat vaihtoehdot ovat ongelma, jos on käyttänyt vaihtoehtojen sekoitustoimintoa. Mutta siis yhden oikean vastauksen tehtävät toimivat hyvin. 

Kun koe/tehtävät on teetetty opiskelijoilla, automaattiarviointi käynnistyy nyt Sheetsin Laajennukset-valikosta sinne ilmestyneestä kohdasta Flubaroo. Arviointi alkaa valitsemalla 1. alakohta Grade Assignment. Jotta Flubaroo osaisi pisteyttää vastaukset, sille pitää kertoa, miten monta pistettä mistäkin sarakkeesta (=tehtävästä) voi saada ja missä sarakkeissa on vain opiskelijoiden id-tietoja (nimi, käyttäjätunnus). Tämän jälkeen seuraavalla näytöllä pitää valita, millä rivillä on se aiemmin tekemäsi oikea mallivastaus, johon opiskelijoiden vastauksia verrataan. (Tässä kohdassa itselläni vastausten kellonajat olivat joltain muulta aikavyöhykkeeltä.)

Kun nämä 2 valintaa on tehty, Flubaroo muodostaa itsestään Sheetsiin uuden välilehden, jossa on koko ryhmän tehtäväkohtainen pisteytys ja jokaisen yhteispistemäärä!

Simo T.

1 kommentti:

  1. Homma onnistuukin muuten Flubaroon omien nettisivujen kautta, sieltä on suora linkitys sen Add-Ons-sivuille ja sieltä kautta sen saa nopeasti asennettua Sheetsin laajennukseksi!

    VastaaPoista